fbpx

Cum și de ce să faci sport acasă: de voie și nevoie

sport acasa cum si de ce

Cum și de ce să faci sport acasă: de voie și nevoie

Ai auzit și tu? Știm și noi: acasă va fi probabil tot mai mult lumea noastră. Și nu sunt vești rele, dacă ne facem din ”acasă” un univers în care să creștem doar în inimi, nu în greutate. Locul unde un scaun poate fi echipament de antrenament și unde învățăm împreună să avem grijă de tot ce e important pentru noi. 

Pentru că va fi necesar, și pentru că celebrăm în Octombrie Ziua Mersului pe jos, vă spunem azi câteva motive DE CE și câteva sfaturi pentru CUM să ducem lupta contra sedentarismului prin sport acasă. 

Beneficiile zilelor în care includem și sport. Acasă sau în jurul casei, mișcarea ne salvează

Să îți spunem ce poți evita cu puțină mișcare zi de zi: 

  • Nu o să faci parte din statistica ce spune că viața sedentară crește riscul de boli cardiace cu 147%.
  • Nu o să fii în cei care dezvoltă boli cauzate de sedentarism, cam  20% din toate bolile fatale ale celor cu vârste peste 35 de ani.

”Cum” e simplu și îți dăm și noi sfaturi mai jos, venite de la experți, medici și sportivi de performanță.  ”Când” este problema, pentru că mereu lăsăm pe mâine, pe ziua de luni sau amânăm până ajungem la sală.

Să nu mai găsim scuze, să ridicăm din scaun sau să luăm scările în loc de lift. Așa cum îndeamnă și  colecția Andu special formată din 3 modele de tricouri pentru copii, fabricate 95% din bumbac, care pot fi comandate de pe site, în perioada 5-18 octombrie.

ANDU crede că România trebuie să iasă din topul țărilor care se confruntă cu obezitatea infantilă. Și știm că nu avem nevoie de scutiri sau de scuze pentru a nu face sport.

Sport acasă pentru adulți

Pentru mișcările cele mai elementare nu ai nevoie de antrenor, loc mult sau echipament special, costisitor și greu de depozitat. 

Mai mult, antrenamentul cu propria greutate este recomandat chiar și pe csid.ro ca fiind benefic pentru slăbire, pentru sistemul muscular, pentru flexibilitate, sistemul respirator și cardiac. 

Implică de exemplu un antrenament ca acesta: 

  • Încălzire cu 90 de secunde alergare pe loc.
  • Repetări de: 60 de secunde sărituri cu mâinile apropiate de corp, în  timp ce depărtezi picioarele şi ridici braţele pe lateral până când ajung la nivelul umerilor. Și 30 de secunde ”burpees”, o mișcare ce pornește din poziţie verticală, coboară în flotare, ridică-te după ce execuţi flotarea şi fă o săritură cu braţele întinse spre tavan. 
  • Și bine înțeles combinații de flotări cu genuflexiuni. Rezultatele se vor vedea și intensitatea crește odată cu adăugarea de greutăți și creșterea numărului de repetări. 

Și cam acesta poate fi un outfit gata de lucru acasă, aici preferat de @iulia.jampa

Sau varianta pentru în parc, pe blog sau parcare.

Sau varianta în care alegi yoga, altă metodă de sport acasă ce folosește corpul și pozițiile care îi stimulează flexibilitea prin nemișcare de data asta. 

Și în doi poate fi și mai amuzant. 

Sport acasă pentru copii

Cu orele online, parcurile prea aglomerate sau agitația venită din prea puțin consum de energie cu real aport, cei mici au nevoie să le devenim antrenori. 

Și e la fel de simplu, pentru că în joaca lor ne facem și noi partea de antrenament, mai mult decât fizic. 

Sursa

Ei pot face toate antrenamentele de mai sus, cu propriul corp.

Și un necesar de la care să începi: la joacă cu jucării!

Pe lângă cele mai cool treninguri pentru copii, care să îi facă să se simtă ca mici sportivi campioni, le poți include în activitate ”jucării” cu scop de mișcare: 

  • Mingea de gimnastică – special creată pentru sport, arată prea ademenitor pentru copii și poate deveni și scaun.
  • Coarda – pentru că înainte să fie mod de antrenament, a fost metodă de joacă. 

Și câteva alte mici detalii sigure și pentru ei, utile pentru tine, să le folosești chiar și pe canapea: 

  • Banda de rezistență
  • Ganterele/mici greutăți

Iar yoga este recomandată și pentru copii. Și pentru patrupezi, așa cum vezi în ilustrația pe care am găsit-o pe lovedeco.ro, alături de sfaturi de la 4 instructori despre cum să faci sport acasă când stai în carantină.  

Iar dacă rămâi fără inspirație, sunt resurse online, video, tutoriale, antrenamente, inițiative de lăudat. Așa cum este și mișcarea ”Facem sport acasă”, inițiată de Itst Bitsy FM și specialiştii de la KinetoBebe. 

Și nu uita: Este normal să faceți febră musculară. E semn că muşchii au lucrat, așa că ai atins un prim scop și toată mișcarea a avut efect. 

Sfaturi pentru sport: acasă, în natură, simplu și fără cheltuieli

”Sport acasă cu ce avem la îndemână” poate fi expresia cea mai simplă a unui stil de viață care și a uitat deja că TREBUIE să facem sport și îl include pur și simplu în rutină. 

Trucuri de zi cu zi, și vei face sport acasă fără să realizezi:

  • Obișnuiește-te să mergi ori de câte ori vorbești la telefon, mici ture prin casă. 
  • Lasă mașina departe de orice intrare în orice magazin sau loc unde ai întâlnire, te va îndemna la câteva sute de pași care se adună la sănătate. 
  • Dansează. 
  • Marginea scaunului sau canapelei sunt ideale pentru picioare.
  • Mergi pe jos la cel mai apropiat supermarket și nu cumpăra mai mult decât un rucsac, ca să îți mai faci un drum. 
  • Ieși la plimbare cu prietenii, nu la stat. 
  • Joacă-te și de la tabla de șah, treci la covorul cu puncte și testează limitele de flexibilitate. 
  • Îmbracă-te pentru reușită: dacă vrei ca ziua ta să includă mișcare, poartă ceva confortabil, gata de sport. 

Echipamente pentru sport: Acasă te simți Oriunde ești Confortabil

O să spui că atunci când faci sport acasă nu contează ce porți. Și pijamaua lasă loc de mișcare, și în picioarele goale poți face alergare pe loc. Dar nu e așa și ai grijă ca relaxarea de acasă să nu lase urme pe care să nu le poți șterge din corp, tocmai pentru că nu ai purtat echipamentul potrivit. 

Forțele care acționează asupra corpului, energiile eliberate, modul în care pielea este afectată și organele încercate, acestea sunt special anticipate de echipamentul sport. 

De la compoziția materialului, la cusături, tăieturi, întărituri, la talpă, grosimi și moduri de legare a șireturilor, sunt elemente gândite pentru mișcare ce aduce doar beneficii, fprp presiuni pe mușchi, oase și tendoane pe care să le resimți. 

Noi concepem echipamente sportive și articole vestimentare din fibre naturale respectând indicațiile de specialitate. Iar încălțămintea este dedicată.

ANDU crede că practicând diverse sporturi copiii noștri și noi toți, vom fi mai sănătoși, mai energici, mai fericiți.

Așadar, tu alege modul în care vrei să faci din ”acasă” locul unde se antrenează viitorul, dar echipamentul alege-l de la Andu Sport. 

Pentru că e mai bun decât crezi. Așa, ca și viitorul!

Distribuie articolul